Vandaag duiken we in de wereld van NIS2, de nieuwste cybersecurity wet van de EU, die in werking treedt op 17 oktober 2024.

“NIS2, wat is dat?”, hoor ik je vragen. Nou, het is de opvolger van NIS1 en een belangrijke stap in de EU’s strijd tegen cyberdreigingen. Maar geen zorgen, wij gaan het je uitleggen zonder al te veel technisch jargon.
Denk aan NIS2 als een drietrapsraket: zorgplicht, meldplicht en toezicht. Je bent beschermd, verantwoordelijk en altijd onder een waakzaam oog.

De drie pilaren van NIS2: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

1. Zorgplicht: jouw digitale fort versterken

Laten we beginnen met de zorgplicht. Dit is jouw eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen. Denk aan tweestapsverificatie en regelmatige wachtwoordupdates. Maar er is meer. In het kader van NIS2 is het essentieel om ook een robuust backupbeleid, effectief patchmanagement en een doordacht software update beleid te implementeren. Net zoals je niet alleen op een slot vertrouwt om je voordeur te beveiligen, moet je ook in de digitale wereld extra maatregelen nemen om je netwerk en data veilig te houden.

2. Meldplicht: eerlijkheid duurt het langst

Vervolgens is er de meldplicht. Stel, je struikelt en laat per ongeluk die dure vaas van je tante vallen. Je kunt de scherven onder het tapijt vegen, maar we weten allemaal dat eerlijkheid het langst duurt. In de wereld van NIS2 betekent dit dat als er iets misgaat in je cybersecurity, je dit moet melden. Het is als het opbiechten van je kleine blunders – het is misschien even slikken, maar het is beter om transparant te zijn.

3. Toezicht: de cyber-waakhond

En dan, last but not least, het toezicht. Dit is de grote broer die altijd een oogje in het zeil houdt. Dit betekent dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor het instellen van je beveiligingsmaatregelen, maar dat je ook moet zorgen dat ze continu worden nageleefd.

De gevolgen van het niet volgen van NIS2

Het negeren van de NIS2-richtlijnen kan leiden tot aanzienlijke financiële en bestuurlijke consequenties voor je bedrijf. Als je niet voldoet aan deze EU-regelgeving, kun je geconfronteerd worden met boetes die oplopen tot wel 10 miljoen euro of 2% van je jaaromzet. Dit zijn geen kleine bedragen en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de financiële gezondheid van je onderneming. Daarnaast lopen bestuurders die de regels niet naleven het risico uit hun functie te worden gezet. Dit kan leiden tot aanzienlijke verstoringen in het bestuur en management van je bedrijf, met alle gevolgen van dien. Het is dus cruciaal om de NIS2-richtlijnen serieus te nemen en ervoor te zorgen dat je organisatie volledig compliant is.

Eerste hulp bij NIS2 implementatie

Beginnen met het implementeren van NIS2 kan een hele uitdaging lijken. Maar geen paniek, wij zijn hier om je door elke stap te leiden. Zie NIS2 niet als een vervelende verplichting, maar als een kans om je bedrijf te versterken. En als je wilt weten of je al voldoet aan NIS2, check dan de NIS2 tool. Wij kunnen je ook helpen met tips en tricks!

Word nieuwsgierig en neem actie!

Nu je een beetje een idee hebt van wat NIS2 inhoudt, is het tijd om actie te ondernemen. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het implementeren van deze nieuwe regels? Neem dan contact op.