Ben je benieuwd naar de criteria en indicatoren om te bepalen wanneer het juiste moment is om je IT-taken uit te besteden? In dit blog duiken we dieper in op dit onderwerp en geven we je waardevolle inzichten. Lees verder en ontdek hoe het uitbesteden van IT kan leiden tot meer efficiëntie en groei voor jouw bedrijf.

Het juiste moment voor een eigen ICT-afdeling

Voor bedrijven met ongeveer vijftig tot honderd werkplekken wordt het aantrekkelijk om een eigen ICT-afdeling op te zetten. Bij minder personeel heeft een interne medewerker gewoon te weinig te doen, wat zelfs een gevaar kan vormen voor de continuïteit van de organisatie. Er zijn echter ook situaties waarin het uitbesteden van IT-taken zinvol is, zelfs als je niet aan de genoemde criteria voldoet. Er zijn namelijk vele redenen om te verzinnen waarom IT uitbesteding zinvol is.

Reden 1: Onvoldoende werk om iemand zelf aan te nemen

Een van die redenen is wanneer er onvoldoende werk is om iemand zelf aan te nemen. Het kan voorkomen dat de IT-behoeften van je bedrijf niet voldoende zijn om een fulltime medewerker in dienst te nemen. In dat geval kan het uitbesteden van IT-taken een kosteneffectieve oplossing zijn.

Reden 2: Onvoldoende kennis in huis om IT te managen c.q. IT-personeel te managen

Een andere reden is wanneer er onvoldoende kennis in huis is om IT te managen of IT-personeel te managen. IT is een complex vakgebied dat voortdurend evolueert, en het kan moeilijk zijn om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Het inschakelen van een externe IT-partner met gespecialiseerde kennis kan helpen om de IT-activiteiten van je bedrijf effectief te beheren.

Reden 3: Te veel disciplines om door 1 persoon te laten uitvoeren

Daarnaast kan het uitbesteden van IT zinvol zijn wanneer er te veel disciplines zijn om door één persoon te laten uitvoeren. IT omvat verschillende aspecten, zoals netwerkbeheer, softwareontwikkeling, beveiliging en databasemanagement. Het is vaak moeilijk om één persoon te vinden die expertise heeft op al deze gebieden. Door IT-taken uit te besteden, kun je toegang krijgen tot een team van specialisten die elk hun eigen expertisegebied bestrijken.

Reden 4: Onvoldoende regelmaat in het aanbod van werk

Een andere factor om te overwegen is de regelmaat in het aanbod van werk. Als de IT-werkzaamheden van je bedrijf fluctueren en geen consistente werklast bieden, kan het moeilijk zijn om een interne medewerker in dienst te houden. Door IT-taken uit te besteden, kun je flexibiliteit behouden en alleen betalen voor de diensten die je daadwerkelijk nodig hebt.

Reden 5: Als ISO 27001 certificering belangrijk is

Als ISO 27001-certificering belangrijk is voor jouw bedrijf, kan het uitbesteden van IT ook voordelig zijn. Het verkrijgen en onderhouden van deze certificering vereist specifieke kennis en ervaring op het gebied van informatiebeveiliging. Een gespecialiseerde IT-partner met ervaring in het behalen van ISO 27001-certificering kan je helpen om aan de vereisten te voldoen en je gegevens veilig te houden.

Reden 6: Risico op kennisdrain bij ontslag

Ten slotte kan het uitbesteden van IT ook helpen om het risico op kennisdrain bij ontslag te verminderen. Als je afhankelijk bent van één interne medewerker voor al je IT-behoeften, loop je het risico dat je cruciale kennis en expertise verliest als die persoon besluit te vertrekken. Door samen te werken met een externe IT-partner, zorg je ervoor dat er altijd een team van experts beschikbaar is om je te ondersteunen, ongeacht personeelswisselingen.

Complexiteit en toegevoegde waarde van externe IT-partners

Bepaalde complexe IT-taken zijn bij uitstek geschikt om uit te besteden. Dit geldt vooral voor specifieke gebieden waar bedrijven vaak moeite mee hebben en waar een externe IT-partner waardevolle expertise kan bieden. Als organisatie werken wij interdepartementaal, wat betekent dat we over de verschillende afdelingen heen kijken en een integrale benadering hanteren. Dit stelt ons in staat om een breed scala aan IT-uitdagingen aan te pakken en oplossingen te bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van elk bedrijf. Door samen te werken met een externe IT-partner profiteer je van hun diepgaande kennis en ervaring, terwijl je zelf kunt focussen op je kernactiviteiten.

Strategische zet en tekenen om uit te besteden

Het bepalen van het juiste moment om IT-activiteiten uit te besteden, kan een strategische zet zijn. Er zijn verschillende tekenen en indicatoren die erop wijzen dat uitbesteding van IT voordelig kan zijn. Als je het gevoel hebt de controle te verliezen, of bijvoorbeeld een concurrentie-achterstand hebt, is het tijd om actie te ondernemen. Het is echter verstandiger om proactief te handelen en al vóór deze situaties te overwegen om IT uit te besteden.

Neem vandaag nog contact op

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe IT-uitbesteding jouw bedrijf kan ondersteunen en laten groeien!